Lijst projecten
 

Aegidium

De wedergeboorte van het Aegidium.

Een artikel leert ons dat deze zaal zich eens bevond in een gebied beschouwd als "één van de levendigste wijken in Brussel, bewoond door een diverse publiek." Na onderzoek konden we besluiten dat het Ægidium in 1905 de toestemming kreeg de bouw te starten. Zijn naam: het "Diamond Palace" werd pas gegeven in 1913 toen de eerste uitbriedingen plaast vonden.

Sinds zijn oprichting in 1905 kreeg deze plek kreeg de naam "Diamant-Palace", het veranderde voor de eerste maal van naam in 1924, vanaf dan werd het gebouw gedurende vijf jaar omgetovert tot het "Panthéon-Palace". Tot op het moment dat het gebouw werd overgekocht door de kannunik Simons, in 1929, deze doopte het gebouw als "Ægidium", patroonheilige van de parachie en een naam die volgens de priesters een bescherming gaf aan Sint-Gillis (Ægidius).

Aegidium, eens tempel van het Brusselse nachtleven, werd eigendom van de VZW “Parochiale Werken van St. Gillis” die het gebouw ten dienste stelde van het sociale leven in de gemeente. Het werd gebruikt als zaal voor recepties en feesten voor een zeer uiteenlopend publie, van scouts tot derde leeftijd (of: van 7 tot 77jaar) en werd een centrale ontmoetingsplek voor de bevolking van St. Gillis.

Stilaan echter begon het imposante gebouw op leeftijd nood te hebben aan een grondeige opknapbeurt en diende het noodgedwongen uiteindelijk in 1985 te worden gesloten. De VZW Parochiale Werken en de Lokale Overheid gaven echter nooit de moed op om het gebouw zo snel mogelijk zijn oude glorie weer terug te geven.

Een eerste stap in die richting was de klassering van het gebouw in 2006, een tweede het opzetten van een actieve zoektocht naar projecten die het gebouwd zouden kunnen doe heropleven. Uit de vele initiatieven waaraan de pers de nodige ruchtbaarheid gaf, werd uiteindelijk het project weerhouden dat door Edificio werd ingediend, wellicht omdat dit het voorruitzicht bood deze architecturale parel opnieuw toegankelijk te maken voor het publiek en een uniek kader te bieden voor podiumkunsten, muziekvoorstellingen en allerhande Brusselse festiviteiten.

Mei 2013
Edificio vertrouwt de renovatie en restauratie van dit gebouw toe aan het architectuur-atelier Ma².

Delen