Lijst projecten
 

Theater Balsamine

Een theater is een soort van box, gesloten en een beetje magisch, zodat het de bezoeker aanzet tot dromen

Vertrekkende vanuit dit concept heeft ons architectuurbureau een project ingediend dat vervolgens werd geselecteerd voor een wedstrijd die georganiseerd was door de gemeente Schaarbeek.

De toevoeging van dit aanzienlijke volume had als doel het theater te laten voldoen aan de hoge prestatie-eisen, de functionaliteit te verhogen, het geheel rationeler te maken en moest ervoor zorgen dat het gebouw geïdentificeerd wordt als een cultureel stedelijk herkenningspunt.

« In het nieuwe gebouw ontworpen door Francis Metzger is gekozen voor een open foyer en dit op één verdiep. Deze foyer grenst aan een publiek park dat recent werd heringericht door IBGE en zich bevindt op de site van de voormalige Dailly kazerne. Deze organisatie veranderde de indeling van de voorstellingsruimtes. Een gevolg hiervan is dat men eerst enkele treden moet beklimmen vooraleer de gangen en salons te kruisen om zo tenslotte in het hart van de speelscene terecht te komen. Zelfs de foyer van het oude nationaal theater te Brussel, in het licht van de voormalige Martine Toren, dat zich echter wijds openstelt in de richting van het Rogier plein, legde zonder het zelf te willen een hiërarchie op tussen de toeschouwers op het balkon aan de ene kant en de man in de straat aan de andere kant.»¹ 

1. Fragment uit het artikel geschreven door FRANÇOIS THIRY en gepubliceerd in A+, n°177, augustus -september 2002, pg. 84.

www.balsamine.be

Delen