Wie gaat de spoken verjagen in kasteel Tournay-Solvay? 

Als een soort van gotisch spook zorgden de ruïnes van kasteel Tournay-Solvay lange tijd voor een schaduw in dit immens domein aan de rand van het Zoniënwoud. Dit gebouw dat in 1982 grotendeels door een brand verwoest werd, zoekt vandaag een nieuwe bestemming.  


Dit aan zijn lot overlaten gebouw en domein werd in 1980 aangekocht door de Belgische staat, die het in 1981 gedeeltelijk voor het publiek openstelde. In 1989 werd het Brussels Hoofdstedelijk Gewest eigenaar, dat reeds eerder in onderhoudsprojecten had geïnvesteerd, hoofdzakelijk in het omringende park. Ook de restauratie van de Hippodroom van Bosvoorde en de Priorij van het Rood Klooster, aan de ingang van het Zoniënwoud, nam het Gewest voor zijn rekening. 


In 2013 werd er een aanbesteding uitgeschreven voor de restauratie van kasteel Tournay-Solvay. De restauratie ervan werd toevertrouwd aan Ma² en architect Francis Metzger, die het project vorm gaf. Het budget dat het Gewest ervoor vrijmaakte bedroeg 3,5 miljoen euro. 

“Een van de mooiste parken”


De buitenkant zal gerestaureerd worden in zijn oorspronkelijke staat. Het groot dak, dat volledig verdwenen is, zal opnieuw gereconstrueerd worden met een hedendaags accent. De binnenkant van het gebouw, dat sterk is aangetast, zal minutieus worden gerestaureerd in overeenkomst met het oorspronkelijke karakter van dit bouwwerk. 


Rudi Vervoort benadrukte de noodzaak en de ambitie om de geschiedenis van dit kasteel, en zijn omringend gebied, opnieuw te doen schitteren: “Dit is een uitzonderlijke plek, die jammer genoeg meer dan 50 jaar aan zijn lot werd overgelaten. Het Tournay-Solvaypark, een geklasseerd gebied, wordt vandaag gezien als een van de mooiste parken van de hoofdstad en maakt deel uit van de Brusselse Groene Gordel. Dit gebouw is een architecturale parel met een grote historische waarde en bezit bepaalde bijzonderheden waar de toekomstige bestemming rekening mee moet houden. Voor dit geklasseerd gebouw in een geklasseerd park én in een Natura 2000-gebied, gaan we dus op zoek naar personen, bedrijven en instanties die deze unieke plek weten te waarderen.” 


Lees het volledige artikel hier

Delen
Découvrez le projet Tournai Solvay Kasteel