Lijst projecten
 

Hotel Astoria

De tijd heeft zijn werk gedaan, zonder aan glans te verliezen

Restauratie, renovatie en uitbreiding van het mythische Hotel Astoria, dat binnenkort het Corinthia Grand Hotel Astoria zal worden, een 5-sterren paleis.

Hotel Astoria werd in 1909 door Henri van Dievoet gebouwd om bezoekers te verwelkomen op de Wereldtentoonstelling van 1910. Samen met het Negresco in Nice, de Ritz in Parijs en de Sacher in Wenen is het één van de legendarische getuigen van de beginperiode van de luxehotelwereld.

In de loop van de eeuw zal het goud en de lambrisering van dit prachtige decor vele gekroonde hoofden, sterren en andere beroemdheden zien. Maar zoals elke monumentale plek, verslijt de tijd de muren en de moderniteit maakt wat ooit avant-gardistisch was, achterhaald.

In 2000 werden de gevel, het dak en delen van het interieur van het hotel geclassificeerd. Na een verandering van eigenaar en een paar jaar drijvend, werd de Astoria begin 2016 gekocht om deel uit te maken van Corinthia Hotels, dat gepositioneerd is in de luxe hotelbusiness. Het doel van deze prestigieuze aanwinst was om het gebrek aan zeer hoogwaardige kamers in Brussel tegen te gaan.

De nieuwe eigenaar overweegt het project in een vorm die een voorkeur heeft voor een beperkt aantal kamers, maar voor grotere kamers met een groter aantal suites, om zich te situeren in een niche die tot op heden niet erg ontwikkeld is in België, die van de hotels van het type "charmant paleis", die profiteren van een uitzonderlijke infrastructuur en kamers van hoge kwaliteit.

Tegelijkertijd wil de Corinthia Group een breed scala aan activiteiten aanbieden aan iedereen buiten het hotel, van een wellnesscentrum en spa, via de winkels die de Rue Royale nieuw leven inblazen, tot bars en restaurants, allemaal met een focus op lokale ambachtslieden en winkels.

In de regel ondergaan hotels in de loop van de tijd opeenvolgende renovaties, waarbij slechts weinigen besluiten hun deuren voor de duur van de werkzaamheden te sluiten. In het geval van de oude Astoria is het niet alleen een kwestie van renovatie, maar het doel is om het hotel in de 21e eeuw te brengen.

Terwijl de koninklijke suite van het hotel uit 1910 zich op de hoofdgevel op de eerste verdieping bevond, voorziet geen enkel prestigieus ontwerp van de hotelinfrastructuur meer in het plaatsen van de suites op een andere plaats dan op het dak, ten voordele van interessantere perspectieven op het omliggende panorama.

Op basis van de ervaring van de respectievelijke hotels in Londen, St. Petersburg en Boedapest met betrekking tot de goede positionering van de suites, heeft de Corinthia Group aan MA2 gevraagd om een soortgelijke aanpak in dit nieuwe Astoria uit te voeren.

Delen