Le Public maakt het zichzelf aangenaam

Théâtre Le Public, reeds gevestigd in Sint-Joost-ten-Node, heeft de offerteaanvraag gewonnen die door de gemeente Ukkel uitgeschreven werd om het gebouw van het vredegerecht te bezetten. Dankzij een erfpacht kunnen ze na aanzienlijke renovatiewerken van het gebouw gebruikmaken. Het bouwkundig project met horecaruimte werd uitgedacht om het centrum van Ukkel een nieuwe impuls te geven. De opening van de deuren is gepland voor het seizoen 2023-2024.

In november lanceerde de gemeentelijke overheid een offerteaanvraag om nieuw leven te blazen in het gebouw van het vredegerecht op het Sint-Pietersvoorplein te Ukkel. De verhuizing en de centralisering van de diensten van het gemeentebestuur binnen enkele maanden leiden immers tot de herbestemming van bepaalde gebouwen.

"De offerte van Théâtre Le Public is ambitieus en inspirerend", verklaart Boris Dilliès, burgemeester van Ukkel. "Ze maakt het ons mogelijk een nieuwe uitstraling te geven aan ons erfgoed en het te laten restaureren." Naast de bewaring van het erfgoed benadrukt de burgervader het belang van de culturele, sociale en economische uitstraling die deze bestemming zal bieden: "Deze komst past in een nieuwe visie voor Ukkel-Centrum, het mooie Brussel vestigt zich in Ukkel om er een aantrekkingskern te creëren, waar alle generaties zich kunnen ontspannen en verwonderd kunnen worden. Over deze nieuwe dynamiek werd ook nagedacht rekening houdend met de mobiliteitsaspecten", verduidelijkt hij. 

Het neoklassieke gebouw uit de 19e eeuw op het Sint-Pietersvoorplein 26 heeft momenteel een oppervlakte van 1.868 m². Er zal een volledige, ambitieuze en duurzame restauratie uitgevoerd worden door Francis Metzger en zijn architectenbureau Ma2. De architect, gespecialiseerd in de restauratie van opmerkelijke erfgoedplaatsen en winnaar van talrijke prijzen, heeft het gebouw herzien als een echt centraal element, geopend naar de buitenwereld. Als alles verloopt zoals gepland, zou deze nieuwe cultuurlocatie de deuren moeten openen voor het seizoen 2023-2024. "Dankzij de renovatie van het erfgoed zullen onze ingrepen een oorspronkelijk gesloten gebouw omvormen tot een doorlatende locatie in dialoog met de omliggende openbare ruimte", aldus Francis Metzger.

Door op deze offerteaanvraag te reageren wou Théâtre Le Public het aantal artistieke banen en toeschouwers verhogen als aanvulling op de activiteiten die al jarenlang georganiseerd worden in Sint-Joost-ten-Node. 

"Een extra theater in Brussel op een openbare plaats, dat is een verademing voor de burgers. Hoe meer plaatsen gewijd aan artistieke activiteiten er zijn, hoe meer de democratische waarden en de vrijheid van meningsuiting gedeeld en verdedigd worden", verklaren Patricia Ide en Michel Kacenelenbogen, mededirecteurs van het theater.

Na deze lockdownperiode zullen de plaatsen ten dienste van het schone in het hart van de stad, gewijd aan gezelligheid en ontmoetingen, helpen om een stimulerende toekomst te bouwen, waarin de verschillende hoofdrolspelers van dit project willen geloven.

De volledige persrecensie vindt u hier terug.

Delen