2011 - 2016

Renovatie - Restauratie / Commercieel - Huisvesting - Privé woonst / Realisatie

Woning Dewin

Het restauratieproces is gebaseerd op een maximaal respect voor de geklasseerde elementen

De focus van het project was het renoveren van de oorspronkelijke eigen woning van de architect Jean-Baptiste Dewin (1873-1948), gelegen aan de avenue Molière 151 te Vorst.

Het restauratieproces is gebaseerd op een maximaal respect voor de geklasseerde elementen. Het doel is erop gericht de hiërarchie tussen de verschillende delen te behouden, en op een zo eerlijk mogelijke manier, enkele aanpassingen in verband met de veranderde levensstijl door te voeren. Alles wat deel uitmaakt van het oorspronkelijke ontwerp van de woning uit 1907 zoals enkele formele kenmerken zoals deuren, het ontwerp van de leuningen, de vloerbekleding, de smeedwerken en het glas in lood worden behouden of waarheidsgetrouw gereconstrueerd. Hetzelfde geldt voor de ontbrekende poorten van de achteruit springende zone die ook gereconstrueerd zullen worden.

De onthaalruimten van de gelijkvloerse verdieping zullen terug hun oorspronkelijke uitstraling verkrijgen. Deze ruimtes zijn ontworpen in de geest en volgens het ritme bepaald door het werk van JB Dewin: een zeer precies materiaalwerk, een strenge vormgeving en het gevoel van het juist proportioneel vormgeven. De gebrandschilderde ramen en plafonds die perfect bewaard bleven vereisen veel zorg voor hun restauratie. Daarnaast zijn er de pijlers die bestaan uit vier kolommen en marmeren voeten die terug waardig hun plaats opeisen in de eetkamer. Op dezelfde wijze als in 1907 zullen de stencils die de muren van het huis sieren zorgvuldig gerestaureerd worden.

Om aan de hedendaagse normen te voldoen zal de elektrische installatie vernieuwd worden, net zoals al het loodgieterswerk en de technische installatie, dit alles zal gebeuren met respect voor de beschermde elementen.

  • 04-2014