2007 - 2010

Renovatie - Restauratie / Publiek / Realisatie

Villa Empain

(...) was dit luxueuze huis nog slechts een schaduw van wat het ooit geweest was en werd het beschermd

De restauratie van dit Art Deco monument dat dateert uit 1934, gemaakt is naar de plannen van de architect Michel Polak en geleden heeft onder vele jaren van verval is gestart in 2008. In 2007 was dit luxueuze huis nog slechts een schaduw van wat het ooit geweest was en werd het beschermd. Vandaag is dit bouwwerk eigendom van de Stichting Boghossian die er een “Een centrum voor kunst en dialoog tussen de Oosterse en de Westerse cultuur” wil vestigen.

Behalve de restauratie van dit totaalkunstwerk hield de taak van de architecten ook de transformatie van de ruimtes in, zodat deze zouden corresponderen met de nieuwe museale bestemming. Het project moest aansluiten bij het verleden – de pracht en praal, de strengheid en de geest van baron Empain – maar moest eveneens een nieuw leven beginnen waarin de huidige normen (zoals comfort, techniek, veiligheid, enz.) gehaald worden. Deze heropleving is tot stand gekomen dankzij het enorme ontwikkeling- en onderzoekwerk dat gevoerd is, en dat voorafging aan de samenwerking met verscheidene specialisten. En uiteraard mede dankzij de constante dialoog die gevoerd is tussen de bouwheer, de aannemers, de artiesten en de specialisten.

De architecten die dit grootse project in goede banen geleid hebben, hebben dit gedaan met de nodige bescheidenheid en knowhow. De voorgevel heeft zijn gouden voorkomen van weleer teruggevonden, het salon heeft zijn kostbare fineerhouten bekleding opnieuw verkregen, en zelfs het zwembad en de pergola zijn heropgewaardeerd!

 • 01-2011
  Eerste prijs cultureel erfgoed van de Europese Unie - Europa Nostra 2011
 • 01-2011
  Europese architectuurprijs Philippe Rotthier 2011 - Speciale prijs van de jury
 • 06-2011
  La villa Empain a séduit l'Europe
  Le Soir p.18PDF
 • 07-2010
  La leçon d'architecture
  Les Nouvelles du Patrimoine n°128PDF
 • 04-2010
  La fabuleux destin de la Villa Empain
  L'Echo - SabatoPDF
 • 03-2010
  La villa Empain, et puis Venise et Le Caire
  La Libre BelgiquePDF
 • 02-2010
  L'or retrouvé de la Villa Empain
  Le Soir Culture - p. 37PDF