Lijst projecten
 

Koninklijke stallen van Fontainebleau

In een associatie met de groepering International Arts Campus hebben de architecten Francis Metzger (MA² Project) en Christian Marina (MP-A Architectes) de wedstrijd gewonnen uitgeschreven door het EPCF (Établissement public du château de Fontainebleau) en het Franse ministerie voor cultuur. Inzet is de restauratie van de Koninklijke stallen en de herbestemming van Les Héronnières, een van de belangrijkste bijgebouwen van het Kasteel van Fontainebleau. Het project voorziet de inplanting van een Internationale Campus voor Kunsten in les Héronnières, naast studentenverblijven, een « food court » en een Kunstenpark bestemd voor culturele en artistieke evenementen.

Een site van groot patrimoniaal belang
De bouw van het kasteel van Fontainebleau dat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat, ving aan in de 12e eeuw en werd voltooid in de 19e eeuw. Het is het vierde meest bezochte kasteel van Frankrijk, na Versailles, Chambord en Chenonceau en het tweede meest bezochte van de Ile-de-France.
Het bijgebouw Les Héronnières werd in 1738 gebouwd door Lodewijk XV en diens architect Jacques V Gabriel om er de Koninklijke stallen in onder te brengen. In 1871 werd de site in gebruik genomen door de militaire school. Sinds het vertrek van het leger in 2001, staan de gebouwen leeg en is de site in verval gegaan. De diverse aanpassingen die waren gebeurd in de gebouwen hebben hun originele plannen en oorspronkelijke identiteit sterk aangetast. Dit patrimoniaal complex dat werd geklasseerd tot historisch monument heeft dringend nood aan een doordachte restauratie en een reorganisatie in functie van de nieuwe invulling.

Een wedstrijd in meerdere etappes
Om tot een nieuwe bestemming te komen voor deze historische site lanceerde het EPCF in 2019 een projectoproep. De inzet was om bij te dragen tot het valoriseren en tot de uitstraling van dit patrimonium maar ook ruimer om bij te dragen tot de uitbouw en aantrekkelijkheid van het kasteel en zijn grondgebied.

Na deze lange procedure werd één project weerhouden: de Internationale Campus-Cluster voor Kunsten, een interdisciplinaire, artistieke en interculturele smeltkroes waarin educatie, ondernemerschap en vernieuwing hand in hand gaan. Het project voorziet de restauratie van Les Héronnières, de bouw van studentenverblijven, de renovatie van een markthal om er een plaats van ontmoeting en uitwisseling van te maken en de oprichting van een Kunstenpark, gewijd aan culturele en artistieke evenementen.
De oprichting van een educatief, cultureel, artistiek en professioneel ecosysteem met internationale dimensie zal een nieuwe culturele en sociaaleconomische dynamiek tot stand brengen, niet alleen voor de site van Fontainebleau maar ook voor de Île-de-France en bij uitbreiding voor heel Frankrijk.  

Technische fiche

  • Gestionnaire du Campus / Mandataire            International Arts Campus 
  • Architecte en chef et rénovation             Francis Metzger - MA2 Project 
  • Architecte associé            Christian Marina - MA-P
  • Entreprise de rénovation             Pradeau Morin : filiale du Groupe Eiffage
  • Entreprise de promotion immobilière            Pitch Promotion : filiale du Groupe Altarea
  • Gestion des résidences étudiantes            Twenty Campus : filiale du groupe Sergic
Delen