De zon schijnt opnieuw in huis Delune 

Mei 2019. Na een jaar van werkzaamheden waar parketvloeren, raamkozijnen, kroonlijsten, ijzerwerk, mozaïeken, daklantaarns en glas-in-loodramen met de grootste precisie gerestaureerd werden, huist voortaan in dit oudste en wellicht een van de meest vooraanstaande gebouwen aan de Franklin Rooseveltlaan de ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten. 


Dit ietwat mysterieuze huis werd begin 20e eeuw ontworpen door architect Léon Delune en wekt veel emotie op. Dit bouwwerk is de oudste woning aan de Franklin Rooseveltlaan en dateert van voor de Wereldtentoonstelling van 1910 en dus ook van voor de ontwikkeling van het stedelijke verkeersnetwerk. Dit gegeven verklaart zijn ongewone oriëntatie. Het was een van de zeldzame gebouwen die de catastrofale brand van tijdens de Wereldtentoonstelling overleefde. 


Het renovatieprogramma werd minutieus uitgewerkt om te voldoen aan de eisen van de bouwheer; vooral deze rond speciale technieken en veiligheid, zeer belangrijke elementen voor de beveiliging van een ambassade. De integratie van deze technieken was een zeer complex gegeven in dit project, waarvan het belangrijkste doel was dit uitzonderlijke gebouw zijn oorspronkelijke authenticiteit terug te geven. De eigendom bezit voortaan ook een polyvalent paviljoen waar flexibele werkplaatsen en gemeenschappelijke ruimtes werden ondergebracht, een ondergrondse parking en een prachtige tuin ontworpen door landschapsarchitecte Anne-Marie Sauvat van Atelier Eole. 
 
 

Delen