Saint-Cyr: restauratie tot in de kleinste details

Onder leiding van Francis Metzger en de architecten van Ma², waaronder Lise Cuykens, werd er in 2015 gestart met een ingrijpend restauratieproject. Archieven werden bestudeerd, overblijfselen, lagen en resterende materialen werden blootgelegd en opnieuw tot leven gewekt, om zo de essentie van het oorspronkelijke project van de architect weer te geven, een herontdekking van de veelheid aan stijlen en de oorspronkelijke decors die de basis vormen van dit originele meesterwerk. 


Deze interventie werd mogelijk gemaakt dankzij de Ma²-methode, gekoppeld aan de medewerking en gezamenlijke inspanningen van bouwbedrijf In Advance, diverse ambachtslui en bedrijven die bij het project betrokken waren, experten van het KIK/IRPA, de Directie Cultureel Erfgoed en natuurlijk ook de bouwheer zelf. Daarnaast werd er reeds in 2011 een eerste renovatie uitgevoerd, die van de voorgevel, door SumProject en Origin Architecture & Engineering.


Het renovatieproject omvatte onder meer de restauratie van het glasraam in de grote traphal, de reconstructie van het Japanse decor van de hoofdingang, de restauratie van de tegels en wanddecoraties, de herstelling van de granietvloeren in hun oorspronkelijke kleuren en composities, de restauratie van de ronde schouw in zijn originele staat met groene, geglazuurde bakstenen, het opnieuw drukken van het reliëfbehang met groene achtergrond en bronzen motief, enz.
Meer informatie over dit restauratieproject 
 

Delen
Découvrez le projet Saint-Cyr huis